05 mei 2021

Korianderpesto - spread

Ik heb een hele lieve schoonzoon en als hij boodschappen doet, koopt hij heel veel, heerlijke mooie biologische producten waar wij dan ook heel erg van genieten.
Korianderpesto
Deze keer had ik heel veel verse koriander over, dus even kijken wat ik nog meer in huis had en toen deze spread gemaakt voor bij de borrel.

Ingrediënten 

  • Flinke bos koriander
  • Wat verse munt
  • Stukje Parmezaan
  • Flinke hand cashewnoten
  • Teentje knoflook
  • Limoen rasp en een beetje sap
  • Beetje grof gemalen zout
  • Extra virgine olijfolie

Bereiding
Alles in het keukenmachientje.
Zoveel olie erbij doen tot het een mooie romige massa wordt.
Lekker met een toastje of een stukje brood.
En natuurlijk een lekker glaasje wijn erbij of prikwater met limoen en munt.
Proost en eet smakelijk.

Tip
Een week later heb ik deze spread met zevenblad uit de tuin gemaakt i.p.v. koriander. Ook lekker, ik heb een klein beetje gemalen koriander extra toegevoegd.

17 januari 2021

Broccolisoep

Broccolisoep
Broccolisoep
Broccolisoep is een van de gezonde soepen. Dat komt vooral door de relatief hoge concentratie vezels, bèta-caroteen, calcium en vitamine C, deze voedingsstoffen ondersteunen belangrijke functies binnen het lichaam, zoals de spijsvertering, celreparatie en celbescherming.

Wat heb je nodig?
  • Soeppan van 2 liter met deksel
  • Staafmixer
  • Tijd: 25 minuten

Ingrediënten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 flinke uien
  • 3 tenen knoflook (of iets minder als je daar niet van houdt)
  • 1 stronk broccoli
  • 1 liter water
  • 1 blokje biologische groentebouillon (Zonnatura)
  • 1 stukje gember van ongeveer 1 cm, geschild
  • 1 Spaanse peper zonder pitjes of een schepje sambal trassi
  • 1 theelepel kurkuma
  • peper
  • zout
Bereiding
Doe een eetlepel olie in de soeppan.
Snijd de uien in stukken en bak ze in de olie.
Voeg daarna de knoflook toe.
Snijd de broccoli in grove stukken, was deze en doe ze in de pan.
Doe er een liter water bij en het blokje groentebouillon.
Snijd de gember in stukjes en doe deze erbij.

Deksel op de pan en 10 minuten laten koken.
Mix het tot een homogene massa met een staafmixer.
Maak het op smaak met peper en zout.

03 januari 2021

Hongaarse Zuurkool


Ingrediënten
Hongaarse Zuurkool

  • Pak wijnzuurkool
  • Kip/varkenshaas 400/500 gr
  • Grottenchampignons 1 bakje als je het vlees weglaat twee bakjes
  • 3 uien, twee grote tenen knoflook
  • Twee groene paprika’s
  • Crème fraiche
  • Blikje tomatenpuree
  • Optioneel maar wel erg lekker flinke scheut rode wijn
Bereiding
Vlees braden, gebruik hiervoor kokosolie, roomboter of olijfolie.
Het vlees uit de pan halen, doe er een beetje olie bij dan uien en fruit dan de knoflook, paprika’s in stukken en grove stukken champignons erbij. Doe het vlees en de zuurkool erbij. Op het laatst de crème fraiche en peper erbij.
Ik doe de tomatenpuree bij de groente, lekker aanfruiten met gerookte paprikapoeder. En dan vlees en de rest erbij. Op het laatste een grote pot crème fraiche en nog even op laag vuur laten sudderen. De volgende dag is het nog lekkerder.

02 januari 2021

Tiramisu met aardbeien

Omdat mijn dochter zwanger was en eieren sowieso op de tocht staan, is dit recept ontstaan.

Ingrediënten
  • Een bakje mascarpone 
  • Een groot bekertje verse slagroom
  • Lange vingers
  • Rode vruchtenlikeur
  • Rozewater 
  • Grote bak aardbeien
  • Poederssuiker
  • Zakje vanillesuiker
Bereiding
Klop de slagroom met een klein beetje poedersuiker en de vanillesuiker bijna stijf met de elektrische mixer, klop op lage stand de mascarpone door de slagroom voeg een flinke scheut vruchtenlikeur toe, ik gebruik meestal kersenlikeur maar een andere rode fruitlikeur kan ook.
Gooi in een diep bord een scheut van dezelfde likeur en drenk de lange vingers daarin, leg ze onderin een platte schaal. Daarop een laag van de mascarpone/ slagroommengsel. Dan een laag gewassen aardbeien, en van het kroontje ontdaan, goed uit laten lekken. Pak nu weer een diep bord en giet daar een laag rozenwater in, drenk nu de lange vingers hierin en leg ze op de aardbeien in de schaal, nu de rest van het mascarponemengsel op de aardbeien en dan garneren met de overgebleven aardbeien, als je het hebt een paar blaadjes munt erop en een paar uur laten opstijven in de oven. Eventueel kan je in plaats van likeur aardbeienlimonade gebruiken. Het is ook heel erg lekker met ander rood fruit. Het is niet erg caloriearm maar het goede nieuws is dat er weinig suiker aan toegevoegd wordt..

Eet smakelijk!