28 december 2021

Banoffee taart

Banoffee taart
Mijn oudste dochter was in Ierland voor haar werk waar zij in aanraking kwam met de banoffee taart.
Het is al even geleden en ik heb deze vaak gemaakt, grote, kleine. Maar met de maat en ook met de ingrediënten heb ik geworsteld. Deze bevalt het beste en is nu heel erg populair, soms word ik ergens uitgenodigd maar met een vriendelijk verzoek of ik dan wel een banoffee meeneem. En dan maak ik het met heel veel liefde. Komt ie:

Ingrediënten:

  • Een springvorm van 26/28 cm.
  • Bakpapier
  • Twee blikjes gecondenseerde melk
  • 3/4 rol biscuits / digestive van Verkade heet nu McVities
  • 125 gram roomboter
  • 3 grote bananen of 4 middelgrote
  • Slagroom
  • Poedersuiker
  • 1 bakje Mascarpone

Kook de avond van tevoren de gesloten blikjes 3 uur in een pan water, zorg dat de blikjes goed onder water staan. De blikjes daarna af laten koelen.

Maal of stamp de biscuits fijn en meng ze met de gesmolten boter. Gooi het in de met bakpapier bekleedde vorm en stamp het aan met de bolle kant van een eetlepel. Zet het een uurtje in de koelkast.

Daarna kunt u er evt wat gesmolten witte of andere chocola overheen strijken. Ik doe dat soms, meestal niet.

Nu de dolce leche uit de blikjes over de biscuitbodem verdelen.

Dan de bananen in plakjes over de caramel (dolce leche) verdelen.

Hierna klop je de room, mooi stijf en op laatst klop je de mascarpone er langzaam doorheen. (Kan vervangen worden door drie zakjes klopstijf)

Deze room massa over de bananen vleien en evt garneren met geraspte chocola of gezeefde cacao.

Eet smakelijk, serveer geen grote stukken want het is behoorlijk machtig maar wel...

Heel erg lekker.

28 november 2021

Boerenkool Stamppot

Boerenkool stamppot
Deze boerenkool heb ik ooit gemaakt omdat Nick zei dat hij boerenkool alleen met mosterd lekker vindt en ik vind dat er iets zuurs bij hoort. En er zit een kleine oosters twist in. Erg makkelijk om te maken.

Ingrediënten:

  • Zak boerenkool 300 gram
  • 10 middelgrote aardappelen 200 gram gerookt ontbijtspijk in reepjes gesneden. 
  • 1 grote rookworst van de slager
  • Mosterd
  • Balsamicoazijn
  • Komijnpoeder
  • Scheutje melk
  • Klont roomboter
  • Evt. augurkjes

Aardappelen schillen, wassen en opzetten met een water, boerenkool erbij, aan de kook brengen. Vuur laag, rookworst erbij en een half uurtje op laag vuur laten koken. 

In een klein koekenpannetje, spekjes knapperig bakken. 

Boerenkool afgieten boven een kommetje, water even bewaren. 

Boerenkool stampen met de melk, boter, spekjes en flink plop komijn erbij doen. 

Het vet van de spek weer warm maken, balsamicoazijn erbij gieten een flinke scheut, eetlepel mosterd erbij roeren en het water van het afgieten van de boerenkool. Even aan de kook brengen en je hebt een heerlijk jus. 

Eet smakelijk

19 november 2021

Snijbiet uit de oven met drie soorten kaas

Snijbiet
Snijbiet
Op een mooie zonnige herfstmiddag liep ik met mijn kleindochter Suze door het kasteelpark in Scherpenzeel. De geiten waren niet thuis, gelukkig is de moestuin altijd open, vanouds de tuin die bij het kasteel hoorde. Er lagen prachtige pompoenen in de tuin te zonnen maar wat echt opviel waren de snijbieten in 50 tinten rood, oranje, geel en groen. Er waren twee mannen aan het werk die trots zijn op hun werk en hun mooie groenten en fruit. Na een gezellige gesprek ging ik naar huis met een wandelwagen vol snijbiet en een recept uit het vuistje.
Hier volgt het recept van de lieve meneer met een twist van mijzelf.

Ingrediënten

  • Een flinke bos snijbiet ongeveer 8 stronken
  • 6 eieren
  • Een grote rode ui
  • Drie teentjes knoflook
  • Evt. Een scheut room
  • Evt. Een scheut witte wijn
  • Mozzarella 2 ons/ 200 gram
  • Cheddarkaas 2 ons/ 200 gram
  • Een stuk gorgonzola of andere blauwe kaas
  • Verkruimeld biologisch groentebouillon blokje
  • Peper

Het eindresultaat
Bereiding
De snijbiet heel goed wassen en goed uit laten lekken.
Bladeren van de stelen halen
Stelen in kleine stukjes snijden
Uien snipperen en met olijfolie bakken in de wok
Uitgeknepen knoflook erbij dan de stelen van de snijbiet toevoegen
De bladeren snijden en kort mee fruiten.
Dan de drie soorten kaas erbij
Scheut wijn en room
Flinke draaien zwarte peper
De eieren klutsen, vuur uit, eieren erbij goed doorroeren en dan
in een ingevette ovenschaal 20 minuten op 200 graden in de oven.

Ik heb er zuurdesem brood bij geserveerd

En het was verrukkelijk! Mmmmm

05 mei 2021

Korianderpesto - spread

Ik heb een hele lieve schoonzoon en als hij boodschappen doet, koopt hij heel veel, heerlijke mooie biologische producten waar wij dan ook heel erg van genieten.
Korianderpesto
Deze keer had ik heel veel verse koriander over, dus even kijken wat ik nog meer in huis had en toen deze spread gemaakt voor bij de borrel.

Ingrediënten 

  • Flinke bos koriander
  • Wat verse munt
  • Stukje Parmezaan
  • Flinke hand cashewnoten
  • Teentje knoflook
  • Limoen rasp en een beetje sap
  • Beetje grof gemalen zout
  • Extra virgine olijfolie

Bereiding
Alles in het keukenmachientje.
Zoveel olie erbij doen tot het een mooie romige massa wordt.
Lekker met een toastje of een stukje brood.
En natuurlijk een lekker glaasje wijn erbij of prikwater met limoen en munt.
Proost en eet smakelijk.

Tip
Een week later heb ik deze spread met zevenblad uit de tuin gemaakt i.p.v. koriander. Ook lekker, ik heb een klein beetje gemalen koriander extra toegevoegd.

17 januari 2021

Broccolisoep

Broccolisoep
Broccolisoep
Broccolisoep is een van de gezonde soepen. Dat komt vooral door de relatief hoge concentratie vezels, bèta-caroteen, calcium en vitamine C, deze voedingsstoffen ondersteunen belangrijke functies binnen het lichaam, zoals de spijsvertering, celreparatie en celbescherming.

Wat heb je nodig?
  • Soeppan van 2 liter met deksel
  • Staafmixer
  • Tijd: 25 minuten

Ingrediënten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 flinke uien
  • 3 tenen knoflook (of iets minder als je daar niet van houdt)
  • 1 stronk broccoli
  • 1 liter water
  • 1 blokje biologische groentebouillon (Zonnatura)
  • 1 stukje gember van ongeveer 1 cm, geschild
  • 1 Spaanse peper zonder pitjes of een schepje sambal trassi
  • 1 theelepel kurkuma
  • peper
  • zout
Bereiding
Doe een eetlepel olie in de soeppan.
Snijd de uien in stukken en bak ze in de olie.
Voeg daarna de knoflook toe.
Snijd de broccoli in grove stukken, was deze en doe ze in de pan.
Doe er een liter water bij en het blokje groentebouillon.
Snijd de gember in stukjes en doe deze erbij.

Deksel op de pan en 10 minuten laten koken.
Mix het tot een homogene massa met een staafmixer.
Maak het op smaak met peper en zout.

03 januari 2021

Hongaarse Zuurkool


Ingrediënten
Hongaarse Zuurkool

  • Pak wijnzuurkool
  • Kip/varkenshaas 400/500 gr
  • Grottenchampignons 1 bakje als je het vlees weglaat twee bakjes
  • 3 uien, twee grote tenen knoflook
  • Twee groene paprika’s
  • Crème fraiche
  • Blikje tomatenpuree
  • Optioneel maar wel erg lekker flinke scheut rode wijn
Bereiding
Vlees braden, gebruik hiervoor kokosolie, roomboter of olijfolie.
Het vlees uit de pan halen, doe er een beetje olie bij dan uien en fruit dan de knoflook, paprika’s in stukken en grove stukken champignons erbij. Doe het vlees en de zuurkool erbij. Op het laatst de crème fraiche en peper erbij.
Ik doe de tomatenpuree bij de groente, lekker aanfruiten met gerookte paprikapoeder. En dan vlees en de rest erbij. Op het laatste een grote pot crème fraiche en nog even op laag vuur laten sudderen. De volgende dag is het nog lekkerder.

02 januari 2021

Tiramisu met aardbeien

Omdat mijn dochter zwanger was en eieren sowieso op de tocht staan, is dit recept ontstaan.

Ingrediënten
  • Een bakje mascarpone 
  • Een groot bekertje verse slagroom
  • Lange vingers
  • Rode vruchtenlikeur
  • Rozewater 
  • Grote bak aardbeien
  • Poederssuiker
  • Zakje vanillesuiker
Bereiding
Klop de slagroom met een klein beetje poedersuiker en de vanillesuiker bijna stijf met de elektrische mixer, klop op lage stand de mascarpone door de slagroom voeg een flinke scheut vruchtenlikeur toe, ik gebruik meestal kersenlikeur maar een andere rode fruitlikeur kan ook.
Gooi in een diep bord een scheut van dezelfde likeur en drenk de lange vingers daarin, leg ze onderin een platte schaal. Daarop een laag van de mascarpone/ slagroommengsel. Dan een laag gewassen aardbeien, en van het kroontje ontdaan, goed uit laten lekken. Pak nu weer een diep bord en giet daar een laag rozenwater in, drenk nu de lange vingers hierin en leg ze op de aardbeien in de schaal, nu de rest van het mascarponemengsel op de aardbeien en dan garneren met de overgebleven aardbeien, als je het hebt een paar blaadjes munt erop en een paar uur laten opstijven in de oven. Eventueel kan je in plaats van likeur aardbeienlimonade gebruiken. Het is ook heel erg lekker met ander rood fruit. Het is niet erg caloriearm maar het goede nieuws is dat er weinig suiker aan toegevoegd wordt..

Eet smakelijk!